dilluns, 31 de gener del 2011

Cloud computing

El Cloud computing consisteix en funcionar aplicacions en infrastructures externes a l'empresa i accedir-hi mitjançant Internet.

Actualment i en les condicions existents, el fet de recomanar el cloud computing a una empresa dependria de molts factors i no sempre la mateixa decisió seria la més encertada per cada un dels serveis i aplicacions.

La meva recomanació seria una solució mixta entre el cloud computing i una infrastructura pròpia. Per una banda, tenim que el cloud computing ofereix a l’empresa una solució econòmicament més viable que la compra i manteniment d’una infrastructura pròpia per treballar. Les raons econòmiques estan més que assegurades tan si el proveïdor factura una quota fixa o segons la utilització del servei. La reducció de costs tan en equipament com en subministrament elèctric, energia i control ambiental, és una raó per destinar algunes aplicacions en cloud computing.

A més, el fet de poder saber el cost en cloud computing de cada aplicació en concret permet gestionar les aplicacions de manera individual segons les rendibilitat de cada una d’elles.

Degut a que les proveïdors de cloud computing no garanteixen uns SLA’s amb un alt nivell de qualitat, on les indemnitzacions no avaluen les pèrdues en la no connectivitat, no recomanaria posar en cloud computing aplicacions i serveis que requereixin un alt nivell de disponibilitat. A més a més, la seguretat de les dades no estaria del tot garantida. En el moment en que cedeixes dades fora de la teva infrastructura, la seguretat passa ser un punt feble. Per tant, serveis amb dades crítiques les abstindria d’utilitzar el cloud computing.

En resum, la meva proposa passaria per avaluar cada una de les aplicacions en funció de la disponibilitat i la seguretat de les dades.

Tot i això, la meva recomanació passaria per una migració en un futur cap al cloud computing de la majoria de les aplicacions en mesura que les condicions, tècniques i legislatives del cloud computing aportin una seguretat per l’empresa. A més a més, l’estandardització del cloud computing aportarà més valor i facilitat alhora de externalitzar la gestió. Sempre mantenint un control bàsic en la teva pròpia infrastructura en serveis crítics.

En el cas d’aplicacions concretes, aplicacions destinades a la gestió financera estaria clarament enfocada en una infrastructura pròpia. Aplicacions com xarxes socials, web 2.0 i gestió del correu electrònic convergirien en un cloud computing on el treball està més enfocat en la mobilitat.

dijous, 27 de gener del 2011

Opera Mini

Vivim en un moment on el sector de les comunicacions i en concret el mercat del telèfon mòbil està patint uns canvis molt significatius. I és així que fa no més de 5 anys no ens hauríem imaginat mai els tipus de mòbils que disposem avui en dia.

Un dels camps en què més ha crescut aquesta indústria és en el terreny d'internet, i és que avui en dia gairebé la totalitat dels mòbils que disposa la gent estan molt encarats a permetre una bona connexió amb l'internet.

És per aquest motiu que volia parlar-vos d'un dels navegadors més utilitzats actualment en la navegació del mòbil, el opera mini.

Opera és un navegador web, desenvolupat per una empresa noruega amb aquest mateix nom. La situació curiosa d'aquest navegador és que sempre ha estat en l'avanguàrdia de les innovacions en navegadors web, però mai ha obtingut una quota d'utilització mundial superior al 2%.

Tot i que actualment es dóna la circumstància que la seva versió per a mòbils (Opera mini) es situa com un dels navegadors més utilitzats. I la veritat és que s'ho val. Actualment jo disposo d'una Blackberry que com alguns sabreu ja disposa d'un navegador web de sèrie, que en la meva opinió és molt rudimentari. Es per això que un dia vaig decidir provar l'Opera mini, i em va convèncer, és senzill d'utilitzar, i disposa de molts elements de gran utilitat.

A més el millor de tot és que és molt fàcil d'instalar, només cal anar al link que us proporciono a continuació des del smartphone, i ja detecta la web automàticament quina versió ha de baixar i instal·lar. Molt fàcil tot plegat.

Espero que us serveixi, i proveu-lo, no us en arrepentireu.

Links: Baixar Opera mini (http://mini.opera.com)

Roger

dimecres, 19 de gener del 2011

Apple, fulminando previsiones

La firma de la manzana, que tanto nos gusta, ha vuelto a fulminar todas las previsiones en su presentación de resultados, que fueron simplemente increíbles.

El beneficio de Apple se incrementó en el último trimestre un 78% lo que significa 6,42$ por acción, cuando se esperaba poco más de 5.30$ por acción.

Si hablamos de ventas comentar que las mismas se han incrementado en un 71%, llegando así a los 26.700 millones de Dólares. Este aumento se debe en parte a la buena acogida del nuevo producto de la marca norteamericana, el IPAD del cual se han vendido ya 14 millones de unidades. Este producto complementó a otros productos estrella de la casa como son Iphone con 16,2 millones de unidades, los 4,12 millones de Mac y los 19,5 millones de ventas en Ipod. Este producto es el único que ha retrocedido en sus ventas un 7%, pero se ha visto compensado con que el Ipod Touch el modelo con más margen ha seguido aumentando sus ventas.


Técnicamente la acción consiguió cerrar muy por encima de los mínimos del día registrados en la apertura por la baja comentada ayer de Steve Jobs. Seguimos pensando que dicha baja puede provocar volatilidad en los precios de la acción pero en ningún momento seria motivo suficiente para romper la impecable tendencia alcista de la compañía desde los mínimos registrados en Enero de 2009.

Debido al beneficio conseguido con este trade (operación) así como la volatilidad que comentamos, reduciríamos el 50% de nuestra exposición en Apple de perder la zona de 318$ en cierres diarios.


Ya saben en tendencia hay que dejar correr los beneficios, nunca tener miedo a las alturas.


LL.C

dimarts, 18 de gener del 2011

Marcaje a Apple

El objetivo del texto es advertir a nuestros lectores de una noticia que puede perjudicar de forma importante la cotización de Apple, que actualmente forma parte de nuestra cartera recomendada. Ayer con Wall Street cerrado por festividad, se publicó que Steve Jobs, presidente y líder indiscutible de la firma de la manzana, se vuelve a coger una baja médica para centrarse en su salud.
Aunque los analistas pronostican una caída limitada de la cotización, la realidad es que las acciones de Apple cotizadas en Alemania cayeron ayer más de un 6%, por ello recomendamos extremar la precaución y ajustar stops loss.
Otra dato importante en la sesión de hoy será la presentación de resultados de la compañía tecnológica, que en caso de ser positivos (como se prevé) disminuirán el impacto de la baja de Steve Jobs.

En nuestra cartera reduciremos la exposición a Apple a la mitad (7.5% del importe inicial) si el precio se sitúa al cierre del mercado por debajo de los 320$, que como marca el gráfico es desde donde inició el último tramo alcista, y lo consideramos un soporte clave, que no se puede perder, en el corto plazo.

Aunque la idea es ir adjuntando las rentabilidades y resultados de la cartera mensualmente aprovechamos la información de Apple para mostrar la situación de la misma. Como se puede apreciar el resultado de la cartera en 2011 es de un 5,427% positivo. Para ayudar a los lectores hemos añadido a la tabla el numero de títulos para una inversión de 50.000€.

Hasta el momento los resultados no son malos pero ya saben: Comenzar bien no es poco pero tampoco es mucho...

Lluís Corbera

dijous, 13 de gener del 2011

Ubuntu One

Como podreis ir observando paulatinamente en mis escritos, estos siempre tendran una cierta tendencia a hablar positivamente del software libre, concepto y filosofia de vida informática de la cual me aprovecho y me gusta apoyar. En este presente escrito voy a devolver un poco de todo lo que he podido aprovechar del mismo, publicitando de forma amistosa uno de sus productos que más utilizo actualmente, el Ubuntu One.

Como sabreis, en informática hay diferentes tipos de sistemas operativos, algunos basados en código propietario o cerrado (Windows o Macintosh) y otros escritos en código abierto o libre (no voy a aprofundir por ahora en la diferencia entre los conceptos) como los basados en Linux.

Ubuntu One es un servicio que proporciona Canonical, empresa que desarrolla Ubuntu, y que permite utilizar el que ahora se dice "Cloud Computing", es decir, computacion en la nube.
La filosofia de la computación en la nube es que nuestros programas, archivos, música... no estén guardados en el disco duro de nuestro ordenador, sino que se almacenen en la red y que por lo tanto se pueda acceder a ellos desde cualquier sitio.

Aunque el Ubuntu One solo permite guardar archivos y por lo tanto no cumple totalmente con la filosofia del "Cloud Computing", si es una manera de empezar a familiarizarse con el tema. Es muy parecido a otro servicio llamado Dropbox, con la diferencia (entre otras) que Ubuntu One está escrito en código abierto.

Tanto Dropbox como Ubuntu One, permiten al usuario de tener sincronizados de forma muy muy fácil todos los archivos que se desee entre diferentes ordenadores. Por ejemplo, un problema que yo tengo muy a menudo.... trabajas en un ordenador en casa y otro en el trabajo, pero si avanzas un trabajo en casa y lo quieres tener en el trabajo, tienes que copiarlo en el USB, ir al otro ordenador y copiarlo con todos los problemas de olvido, y pérdida de datos que ello conlleva. Pues con este tipo de servicios te olvidas de eso, ya que los dos ordenadores se actualizan (sincronizan) a través de internet automáticamente si tener que preocuparse del tema.

El funcionamiento de este tipo de servicios es muy sencillo, basta con indicar al servicio cuales son las carpetas que quieres sincronizar. Cuando ya se le he indicado el programa (en el caso de Ubuntu One) muestra dos simbolos a la carpeta en funcion de si el archivo se esta sincronizando (2 flechitas curvadas) o cuando ya esta sincronizado, muestra un visto.

Este servicio permite el trabajo entre varios ordenadores de forma muy fácil y comoda, además de diferentes tipos de almacenamientos:

  • Gratis: hasta 2 GB
  • Cuota de 3 $ al mes: 20 GB
Un muy buen servicio del que tengo muy buenas expectativas.

Links: Ubuntu one, Dropbox

Roger

diumenge, 9 de gener del 2011

El futur de les TIC a Catalunya

Nou any, nova legislatura i nou secretari de telecomunicacions i societat de la informació. Aquesta és la situació en que es presenta el nou govern i en qui ocuparà la secretaria recau el futur de les TIC a Catalunya.

En aquest context, el futur de les TIC presenta certa incertesa en el full de ruta a seguir per el nou gabinet. Envoltats en una crisi econòmica que afecta en tots els àmbits, i amb la retallada d’organismes, s’ha de tenir en compte com pot afectar a departaments com el CESICAT, FOBSIC, I2CAT... Aquesta política d’austeritat també presenta els seus dubtes en planificació de nous projectes i als ja existents com el Catalunya connecta i Xarxa oberta.

De moment el que tenim clar és que les polítiques d’infrastructures comunes de telecomunicació i Xarxa oberta poden aportar un gran valor i ajudar al desenvolupament de les TIC. Les infrastructures comunes permeten a les operadores desplegar les seves xarxes amb una menor inversió per aquestes i per el mercat en general. Fins a quin punt l’administració ha de promoure inversió pública és on se centre el debat. Segurament, promoure infrastructures comunes pot ser una solució a curt termini.

Altres opcions com la compartició de fibra òptica, actualment desplegada per les operadores, poden causar problemes al desenvolupament. Obligar a compartir les infrastructures podria frenar les inversions i minvar el desenvolupament de les xarxes de nova generació. En conseqüència, es mantindria l’actual model de mercat que existeix en el lloguer del bucle d’abonat.

Durant els propers anys, el desplegament de xarxes de nova generació tindrà una gran importància. Com afrontar el seu desplegament i assegurar una competència que benefici a la població serà un dels grans reptes de futur.

En la situació econòmica actual, també creiem que des de la secretaria pot aportar grans injeccions d’activitat econòmica no només es l’àmbit de les telecomunicacions. També existeix la possibilitat de mantenir diferents congressos de tecnologia com el Mobile World Congress. Oportunitats per el territori on el benefici econòmic per el país està clarament demostrat.

Moltes preguntes i molt poques respostes. Des del blog donarem les nostres opinions de notícies i el nostre punt de vista sobre el futur de les telecomunicacions tan a Catalunya com a àmbit internacional.

Benvinguts a tots!!!

dissabte, 8 de gener del 2011

Cartera de inversión 2011

A continuación presentamos el primer texto de opinion financiera de este blog, que justo empieza a andar. En él se presentará una posible cartera de inversión para afrontar el 2011, un año que creemos prometedor para la renta variable internacional.

Esta cartera va dirigida a un perfil de inversor agresivo-moderado, ya que se estará invertido un 100% en renta variable, se utilizarán valores importantes (casi nunca los denominados “chicharros”), y a lo largo del año se irán realizando modificaciones en la cartera según las posibilidades que ofrezca el mercado, ya que creemos firmemente que solo se puede batir al mercado adaptandonos a sus “valoraciones”.

Para diseñarla y modificarla durante 2011 se utilizarán metodos tanto de valoración por fundamentales, como técnicos (ya explicaremos la diferencia entre los metodos en un texto especializado).

En nuestra opinión no todos los perfiles de ahorrador están preparados para invertir el 100% de una cartera en renta variable, tampoco es recomendable, por ello a lo largo del año se irán comentando oportunidades de inversión en renta fija tanto nacional como internacional y tanto publica como privada, para que los que lo consideren puedan complementar la cartera de renta variable que a continuación se muestra.

Producto

Clase de activo

%

Lyxor ETF MSCI Emerging Markets

Fondo renta variable emergente

15%

ETF Ishares Chinua 25

ETF replica indice Chinua 25

15%

Banco Santander

Renta Variable Española

10%

Grifols

Renta Variable Española

10%

BMW

Renta Variable Alemana

10%

Sap AG

Renta Variable Alemana

10%

Apple

Renta Variable EEUU

15%

Bank of America

Renta Variable EEUU

15%



100%

* Benchmark: 40% MSCI Emergent, 30% Eurostoxx, 15% IBEX 35, 15% S&P500.

En los próximos días se repasarán uno a uno todos los activos que componen esta cartera, ya que de esta forma y presentando la cartera a día 8.01.2011 se está demostrando que la misma ha sido creada a principios de año.


Que el mercado nos acompañe!

Lluís Corbera.

divendres, 7 de gener del 2011

Radi de Schwarzschild


Com a primer escrit d'aquest nou blog, parlaré d'un dels efectes més singulars que s'han descobert en l'astrofísica moderna, dels forats negres, i més aviat de com calcular-ne el seu radi.

Un forat negre és el cadàver que deixa una estrella de molta massa en morir (en acabar el combustible). Les etapes evolutives de les estrelles depenen de les seves masses i poden acabar els seus cicles de vida de diferents maneres; les més petites com ara el sol acabaran convertides en nanes blanques. Les estrelles que tenen (aproximadament) més de 9 vegades la massa solar, poden acabar com estrelles de neutrons, o si tenen suficient massa com a forats negres.

Quan a una estrella molt massiva se l'hi acaba el combustible per crear més reaccions nuclears de fusió (es diu que passa quan el seu nucli ja està format per ferro), pateix una contracció d'aquest nucli i una expansió de les capes que l'envolten; procés conegut com supernova. Aquesta contracció del nucli pot produir una estrella de neutrons (la gravetat es contraresta per les forces nuclears) o un forat negre (quan la gravetat ja no pot ser contrarestada). Es diu llavors que el nucli de l'estrella ha col·lapsat en un forat negre.

El forat negre no és res més que un element que té molta massa continguda en un espai molt petit (parlaríem de densitat de massa infinita). La grandària del radi d'un forat negre es pot calcular diferents maneres, i en general es necessiten coneixements de Relativitat general.

Tot i això, hi ha una manera acadèmica i molt senzilla de calcular amb la qual es poden treure interessants conclusions. Aquest radi es defineix com el Radi de Schwarzchild, i es pot deduir amb coneixements de física bàsica, és per això que esdevé tant interessant.
A continuació podeu observar la demostració, i la definició del Radi de Schwarzschild.
Demostració i definició
Alguns exemples típics de Radis de Schwarzschild:
  • Terra: Rs=9mm. R actual=6370 km
  • Sol: Rs=2,9 km. R actual=7000000km
Per tant podem observar la diferència que hi ha entre la mida del forat negre i la mida original. Prou interessant.
Roger